Gualba és un municipi de Catalunya, Espanya. Pertanyent a la província de Barcelona.

De la comarca de l'Vallès Oriental. Segons dades de 2008 la seva població era de 1.126 habitants. Inclou les localitats de la Barceloneta, can Plana, l'Estació, Gualba de Dalt, Gualba de Baix, la Llobregosa i Royal Parc. Està situat als peus de l'massís de Montseny. 
Ubicació 41 ° 43'56 "N 2 ° 30'17" E Coordenades: 41 ° 43'56 "N 2 ° 30'17" E (mapa)
• Altitud 177 msnm
Superfície 23,3 km²
nuclis de
població juliol
Població 1 481 hab. (2018)
• Densitat 61,07 hab./km²
Gentilici gualbencs
Codi postal 08474
Lloc web www.gualba.net

història
Apareix citat en documents de 1.053 com Aqua Alba. El 1083 va passar a formar part de les possessions de el monestir de Sant Cugat. Part de la jurisdicció va quedar en mans de la família Gualba.

cultura
L'església parroquial està dedicada a Sant Llorenç. Consagrada a 1099, encara conserva l'absis i la façana romànics. Al segle XV es va realitzar una ampliació, afegint unes capelles laterals, d'estil gòtic, així com la torre de l'campanar. En el seu interior es conserven diverses làpides sepulcrals així com un retaule de el segle XVI amb escenes de la vida de Sant Vicent. També es conserven algunes peces d'orfebreria dels segle XVI i XVIII.

Gualba celebra la seva festa major en el mes d'agost.

Economia
Tradicionalment, la principal activitat era l'agricultura, destacant els cultius de cereals, patates i llegums. No obstant això, la seva proximitat amb Sant Celoni ha provocat que molts dels seus habitants es desplacin fins a aquesta localitat per treballar.

Gualba ha vist augmentar també l'activitat turística i els habitatges utilitzades com a segones residències gràcies a la seva ubicació molt propera a Montseny. Existeix també una zona d'acampada gestionada pel Parc Mediambiental de Gualba.
El municipi de Gualba, de 23:24 Km2, ocupa l'extrem NE de la comarca de l'Vallès Oriental i la seva frontera amb el terme municipal de Riells i Viabrea marca el límit comarcal. Es troba a 177 metres d'altitud sobre el nivell de la mar i limita pel NE amb Riells i Viabrea, pel SE amb la Batllòria i la Tordera, pel NO amb Fogars de Montclús i Campins i pel SO amb Sant Celoni.


Té com a eix hidrogràfic la riera de Gualba, que neix a la font de Briançó, passa per la vall de Santa Fe i desemboca a la Tordera, prop de Gualba de Baix. Per la riera de Gualba hi conflueixen la resta de torrents com el de Sot de les Pedreres, el de la forma, el de Cambó, el de Can Renau, el de Terrades, que marca la separació municipal amb Sant Celoni, i el Torrent de Can dansa que aboca directament les seves aigües a la Tordera. És un terme allargat, que té, de NO a Se, un vuit quilòmetres en línia recta.

Creuen el seu terme, al sector S, la carretera C-251 que va de Granollers a Girona i la línia de ferrocarril de Barcelona a Portbou, que té la seva estació a l'extrem SE del municipi, prop de el límit amb la Batllòria.

S'han ocupat de Gualba molts excursionistes i escriptors, com el romàntic Víctor Balaguer (1824-1901) o Artur Osona (1840-1901), però el que més l'ha popularitzat ha estat Eugeni d'Ors (1881-1954), amb el seu novell .la "Gualba la de mil veus" (1915).

Tot el terme de Gualba, però especialment el sector de la part alta de la seva riera, entallada a la Vall de Santa Fe per un petit pantà que porta les seves aigües a les centrals anomenades Central de Dalt i Central de Baix, té una bellesa natural extraordinària .


El rierol, que parteix el terme, salva els grans desnivells dels cims de l'Montseny al sot de la Tordera, amb alguns espectaculars salts com el de l'Gorg Negre (lloc de llegendes i habitada de fades), i l'espectacular Salt de Gualba. Aquest últim es precipita per un terreny esglaonat de 133 metres d'altura, que converteixen la riera en un corrent d'escuma blanca, que és la que suposadament, ha donat el nom, gairebé mil·lenari, de Gualba o Aigua Blanca.