De la Roca del Drac a la seu de el circ Cric, visita a parc natural barceloní, ideal per a excursions de cap de setmana a peu, a cavall o amb bicicleta. 

Bressol de generals i bandolers, tomba de guerrillers, niu de bruixes i guaridores, amagatall de dracs, dones d'aigua, diables i fantasmes ..., al Montseny es confonen la vida, la llegenda i la història a cada racó dels seus més de 30.000 hectàrees de parc natural. A cavall entre Girona i Barcelona, ​​és el pulmó verd del prelitoral català, un paradís per als amants de la natura. Les possibilitats d'excursions, gastronomia, cultura i esport són enormes i adaptables a tots els gustos i butxaques. 

Montseny, en la guarida del dragónampliar fotoJAVIER BELLOSO

Arribant des de l'autopista A-7, Sant Celoni, Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera són la porta de ponent de Montseny i un bon port per iniciar la singladura cap a la gran muntanya. Si no té decidida la ruta, és convenient visitar l'oficina de turisme. Per als caminadors hi ha un parell d'opcions fàcils. Per exemple, visitar el Castell de Fluvià, un conjunt arquitectònic de segle XII on va tenir lloc un sagnant episodi de la guerra dels Segadors. De camí es passa per l'església de Santa Margarida i de tornada es pot arribar fins al castell de Montclús o dels Moros, envoltat de les restes d'un antic poblat ibèric. Conta la llegenda que, a la vora de la ruïna, el senyor de Montclús va vendre la seva ànima a el diable i que quan Llucifer va anar a cobrar, la dama d'el castell el va espantar amb una creu de plata. També a peu es pot arribar fins al Circ Cric, una iniciativa del pallasso Tortell Poltrona, que ha construït un circ enmig de Montseny. Des d'allà vam seguir fins a l'ermita de Santa Magdalena, a Fogars de Montclús, a menys de 10 quilòmetres entre pins, roures i alzinars de gran bellesa. Una excursió apta per a tots els públics amb ganes de caminar. Molt a prop, a Mosqueroles, queda la masia Mariona, un magnífic exemplar de l'arquitectura regionalista convertit en oficina de parc natural. De Mosqueroles surten també rutes en segway que, per 40 euros, esmorzar inclòs, ofereixen sense esforç i durant un parell d'hores un cop d'ull a el parc. 


Caballos en este parque natural al noreste de Barcelona.ampliar fotoCaballs el el nordest de Barcelona. JOAN TORRAS GETTY

L´Arbre més gran

Al voltant de l'Montseny s'ha desenvolupat una potent indústria hípica, i recórrer el parc a lloms d'un cavall és una opció estupenda. Les hípiques Can Vila, Can Marc o Equus combinen classes i rutes fins i tot per als neòfits. Amb cotxe, les opcions es multipliquen. Es poden visitar l'ermita de Sant Elies de Vilamajor, amb la seva campana la Vella; Coll de Sant Marçal, on es troba la taula dels tres bisbes; el castanyer d'en Cuch, en Cánovas, amb un perímetre de 12 metres, considerat l'arbre més gran de Catalunya; l'ermita de Sant Salvador, i el pantà de Vallforners. 

En un dia clar, des del pic de Turó de l'Home es distingeix la Costa Brava i Montserrat. 

La bicicleta és un altre mitjà ideal per recórrer el parc de Montseny perquè la majoria de les excursions són molt assequibles per a ciclistes mitjans i les bicis es poden llogar. Per la BV-5301, des de Santa Maria de Palautordera, passant per Sant Esteve i Fogars per una carretera serpentejant, s'arriba fins a la Costa de Montseny, últim punt abans de prendre la gran decisió: pujar o no a l'Turó de l'Home, que amb els seus 1.706 metres és el punt més alt de l'massís. El desafiament val la pena perquè en un dia clar des del pic es poden distingir la Costa Brava, les muntanyes de Pirineu o Montserrat. A més, el camí fins al cim passa pel campin de la Fontmartina, al mirador de la Plana Amagada o el Sot de l'Infern, on es pot veure una reconstruïda cabana de carboners, un antic forn de calç i una preciosa cascada. Des d'aquí la vista del Turó de l'Home és magnífica, i si no convenç la possibilitat de pujar caminant o pedalant, el cotxe ens portarà còmodament fins al peu del cim. Després, només queden un parell de quilòmetres de costa a peu que culminen a l'antic observatori construït el 1932. 

Un també pot acostar-se a el poble de Montseny. És interessant del mirador de l'Estela, que acull un menhir megalític d'uns 5.000 anys d'antiguitat. L'església de Sant Llorenç de Vilardell i la roca de l'Drac, una pedra de color blanc on suposadament s'amagava un drac que tenia atemorida la comarca, és un altre passeig que combina llegenda i paisatge. 

Bandolers

Durant els segles XVI i XVII al Montseny va ser terra de bandolers. El més famós va ser Joan Sala, conegut com Serrallonga i nascut a Viladrau. Un itinerari que conclou a la seva masia recorda la seva figura. Originari de Sant Hilari Sacalm, era el general Josep Moragues, militar que va lluitar contra els Borbons a la guerra de Successió i que va ser decapitat (el seu cap va ser exposat a la porta de la Mar de Barcelona). No va tenir millor final l'anarquista 

Amb la desaparició de l'Racó de Can Fabes, el nivell gastronòmic de Montseny va perdre sencers. Però l'oferta segueix sent molt potent i variada. Molt recomanables són Parrufu, a Hostalric; Els Avets, a Sant Celoni; Can Manel, i Can Barrina, on també tenen habitacions. L'aparthotel l'Om barreja els tractaments relaxants amb l'estada i, a 850 metres d'altura, a l'hostal Sant Bernat reben els clients uns enormes gossos sant Bernat. I per dormir sota els estels, el campin Les Illes, al cor d'un parc que per més vegades que es visiti sempre sorprèn.